top of page

PROJECTE

LLOP

El llop (Canis lupus) és una de les espècies que més ha patit l’acció implacable de l’home, doncs ha estat perseguit fins a l’extinció o pràctica extinció en molts indrets, i tot bàsicament perquè l’home l’ha considerat com un ferm competidor.

 
A la Península Ibèrica, per fortuna, el llop s’ha mantingut en indrets com Castella- Lleó, Galícia, Astúries, Sierra Morena i Portugal; i en les últimes tres dècades (a partir dels anys setanta) ha tornat a trepitjar Viscaia, Àlava, Guadalajara, La Rioja i de manera ocasional Aragó.
 
Fora de la Península Ibèrica, actualment trobem una població de llops al Parc Nacional dels Abruzoos, alguns dels quals han migrat en els darrers anys i han colonitzat diferents zones com Alemanya, França, Suïssa i més recentment Catalunya.
 
Aquesta expansió ha estat possible mercès a l’augment de les poblacions de les seves preses, a l’abandó de l’ús de verins i a la nova política de gestió ambiental a nivell d’Europa. D’aquesta manera, en els indrets on el llop no s’ha exterminat, s’ha aconseguit, no amb falta d’esforços, la convivència entre homes i llops, i l’evolució conjunta en els temps actuals.
 
El llop a Catalunya:
 
L’extinció del llop a Catalunya va tenir lloc durant la segona meitat del segle XIX, tot i que encara es capturà un llop a la Terra Alta l’any 1935. Des d’aleshores, el llop es considera extingit a Catalunya.
 
Recentment, però, s’ha descobert una nova presència de Canis lupus a Catalunya. Concretament a la zona del Parc Natural del Cadí-Moixerò, on els anàlisis genètics practicats en excrements trobats, han pogut demostrar que hi ha un exemplar emparentat amb la població de llops d’Itàlia (i no amb el llop Ibèric) passejant per terres catalanes.
 
Des del moment de la seva detecció (el comunicat oficial a la premsa va ser el 12 d’abril de 2004), es creà una comissió de seguiment del llop i s’establiren el protocols necessaris per a la recollida de dades sobre rastres, possibles atacs i avaluació de danys, recolzament als ramaders i relació amb administracions locals i comarcals.
 
Si bé el llop a Catalunya no és una espècia cinegètica com en altres comunitats, tampoc està regulat per cap llei que el protegeixi com si succeeix amb altres espècies presents en el territori català.
 
Per aquest motiu, Fundació Fauna presenta el Projecte Llop, amb el qual es vol aconseguir que el Parlament de la Generalitat de Catalunya consideri el llop com una espècia novament present a Catalunya i que sigui declarada espècie protegida per Llei.
 
Per poder presentar al Parlament una modificació de Llei, és necessari el suport per part de molta gent, motiu pel qual Fundació Fauna demana la col·laboració i suport a particulars i entitats per aconseguir aquest objectiu.

Si vol més informació posi's en contacte amb nosaltres a info@funaciofauna.org.

Firma la petició

nou logo 2020.jpg
bottom of page